[x]

AD MURES - Ács-Concó patak és Duna torkolat

Római emlékek

Római erőd
Az erődöt egy légifelvétel segítségével sikerült először azonosítani, ígyaz egyetlen védőárokkal övezett castellum nagyságát is meg lehetett határozni. Szélessége eszerint mintegy 130 m, hosszúsága pedig 175 m volt. Az utóbbi azonban nam a teljes hosszúságot adja, mivel az erőd északi sávját elmosta a Duna.

A Concó patak Dunába ömlésénél építették fel a rómaiak az auxiliaris tábort, melynek keleti falát és a tábort övező árkot az 1989-ben végzett leletmentés hozta felszínre. Az erődterületén területén nagy mennyiségben hevernek kő- és tégladarabok, egyéb apró leletek. A téglák között bélyegesek is láthatóak (legio XIII gemina, legio XIIII gemina, legio XV Apollinaris), és ezek alapján biztosra vehető, hogy az erődöt a brigetioi legios táborral együtt Traianus uralkodása idején létesítették. A tábor egy ala számára szűk lett volna, így feltehetően a legio I adiutrix egy vexillatioja teljesített itt szolgálatot. Az erőd környékén, de elsősorban a déli oldalon, kifejlődött a polgári település, a vicus, amelynek világos nyomai különböző régészeti leletek formájában a felszínen is megfigyelhetők. A temető a castellumtól keletre helyezkedik el, a települéről kifelé vezető limes-út mentén. Az utóbbit az elmúlt századok során elmosták az áradások, részben a Concó-patak, de jobbára maga a Duna, amelyik ma lényegesen délebbre folyik, mint a római korban. Az is biztosnak tűnik, hogya porta decumanán keresztül déli irányba is vezetett egy út az erődből, amelynek a közelében egy kisebb falu is kifejlődött, mivel Gabler Dénes Ács nyugati szélén római település nyomaira bukkant.

Római kori kőtornyok is álltak a Duna-parton, pl.: a Lovadi-rét melletti magaslaton. A nagyközség területén is több lelet utal római korra. A Pénzásás nevű falurész azt a helyet jelöli, ahol nagy mennyiségben került elő római pénz,s a régi házak alapjaiban, falaiban is sok kőfaragványt építettek be.

Mai település

A több mint 7200 lelket számláló nagyközség Komárom-Esztergom megye északnyugati sarkában fekszik, az M1-es autópályától 4 km-re, a 10-es főút mentén. Belterülete: 538 külterülete 10.483 hektár.

Nevét az Árpád korban letelepedett, királyi szolgálatban álló ácsokról kapta. Első írásos említése 1138-ból való, "Olt" majd 1297-ből "Villa Alch"formában. A település már a római korban is lakott volt. 1540-ben a falut a törökök teljesen elpusztították, s véglegesen csak 1643 után népesült be.

A 17. század második felétől a pannonhalmi apátság, később gróf Eszterházy Károly szerzett itt nagy birtokot. A 19. Század második felében a Zichy -család birtoka lett a falu. Az általuk épített kastély a mai napig a település egyik legszebb középülete. A napóleoni háborúk idején a Batthyány Fülöp vezette Vas megyei lovasezred Ácsnál ütközött meg a franciákkal.

A szabadságharc során , a komáromi vár közelsége miatt több véres csata színhelye volt a község és környéke. Az elesett honvédek emlékét az 1870-ben felállott obeliszk őrzi az ácsi erdőben. A falu fejlődése a Budapest -Bécs vasútvonal kiépítését követően kezdődött.

A szállítási lehetőség vonzotta Patzenhofer Konrádot, aki 1871-ben megalapította az Ácsi Cukorgyárat. Az I. világháborúban elesett ácsiak emlékét a Hősök szobra őrzi.

A II. világháború harcai 1945 március 26-án értek véget a községben.

1952-ben alakult az első ácsi termelőszövetkezet, 1992-ben átalakult, kft-ké, és kisszövetkezetté.

Jelenleg a legnagyobb ipari üzem a Hartmann-Bábolna Tojáscsomagoló -anyag Gyártó és Forgalmazó Kft.

Ugyancsak jelentős tevékenységet folytat a magyar -olasz tulajdonban lévő Fiorács Kft.

Cukorgyárat a privatizáció során 1995-ben négy másik cukorgyárral együtt Magyar Cukor Rt. néven összevonták. Az üzem 2000. december 31-i hatállyal megszüntette tevékenységét, ezzel egy 130- éve működő termelőegység szűnt meg.

Vendéglátás, információk

Horgászati lehetőséget biztosit a község szélén lévő Malom tó, valamint a Duna bőséges halállománya, A községbe látogatókat a két Duna Parti kemping és a 10-es út mentén lévő Erdőcsárda várja
Ács Nagyközség Polgármesteri hivatala
Cím: 2941 Ács, Gyár u. 23.
Tel: 06/ 34- 385-121
Fax: 06/34-385-042
E-mail: polghiv.acs@axelero.hu
Web: www.acs-nagykozseg.hu






Min. felbontás: 1024 x 768 | Design: Civertan Bt.
MAGYAR LIMES SZÖVETSÉG | LIMES TÖRTÉNET
TÉRKÉP | LEXIKON | KÉPTÁR | TELEPÜLÉSEK:  [1]  [2]
PANNONIA BELSŐ TELEPÜLÉSEI | MÚZEUMOK | EGYESÜLETEK
PROGRAMOK | HÍREK, AKTUALÍTÁSOK | ÍRJON NEKÜNK!