[x]

FAMILIA GLADIATORIA, VÁC

Bemutatkozás, információk

Famíliánkat 1986-ban alapította Weixelbaum János. Az időpont mutatja, hogy mi voltunk az elsők a világon, akik az ókori gladiátorjátékok megszüntetése után újra felelevenítettük ezeket a játékokat. A gladiátorjátékok mellett légiós felvonulásokat, barbárok elleni csatákat is bemutatunk. Legnagyobb ilyen vállalkozásunk az 1990-ben végrehajtott Limesjárás volt, melyen legiós felszerelésben meneteltünk Aquincumtól az ausztriai Carnuntumig, útközben a nagyobb városokban gladiátorjátékokat bemutatva. Csapatunk nevéül a LEGIO II ADIUTRIX -ot választottuk az Aquincumban majd 400 évig állomásozó légio emlékére.

1988 óta szerepelünk európai Római Fesztiválokon - ezek közül a legjelentősebbek az Aalenben, Carnuntumban, Rómában megrendezettek. A német nyelvterületen kívül évente lépünk fel Spanyolország, Olaszország, Hollandia, Dánia egyes városaiban is. 1989 óta vagyunk tagjai az Aquincumi Múzeum által létrehozott Aquincum Baráti Körnek - mely minőségünkben részesülünk a Múzeum munkatársainak szakmai támogatásában is. Közöttük is kiemelnénk Lengyelné Kurucz Katalint - kritikus szemléletének rendkívül sokat köszönhetünk. Állandó résztvevői vagyunk tavasszal a romkertben rendezett Floraliáknak, ahol a gladiátorjátékok mellett bemutattunk már áldozati szertartásokat, csatákat, tréfás római esküvőt és orvoslást.

1995-től rendszeresen fellépünk a Gorsiumi Régészeti Parkban rendezett Floraliákon. Élvezzük az ottani régészek és más munkatársak szakmai segítségét is. Petres Éva, Bánki Zsuzsa és Nádorfi Gabriella sok hasznos információval látott el minket a hellyel és a romanizált kelta lakosság szokásaival kapcsolatban - így bővítve későbbi előadásainkhoz szolgáló információs bázist. Tanácsokat, segítséget kapunk a Magyar Nemzeti Múzeum Régészeti Tár - Római Gyűjtemény munkatársaitól, dr. Kocsis László és Szabó Ádám régészektől is, akik fegyverzetek és vallástörténet tárgykörben adnak információkat. Vallástörténeti kérdésekben 2003 óta élvezzük László Levente filológus segítségét. Információi a ceremóniák és mögöttes tartalmaik közötti kapcsolatokat világítják meg. Tanácsadónk a Mithras misztériumok szakértője.

Németországban is vannak szakmai támogatóink. Manuela Arz fellépéseink értő szervezője és narrátora, a korhűség követelményeinek éles szemű ellenőrzője. Az ő általa közölt legfrissebb információk biztosítják, hogy hitelesen jelenítsük meg Európában a gladiátorjátékokat. Munkásságával dr. Marcus Junkelmann is nagymértékben hozzájárult Famíliánk szakmai színvonalának fejlődéséhez, az általa közölt információk 2002 óta nagy segítséget adnak csoportunknak. Ennek köszönhetően felszereléseink és ruházatunk a régészeti, történeti kutatások legfrissebb adatai szerinti formában és díszítésekkel készülnek. Tanácsaikért, előadásmódunk csiszolásáért hálával tartozunk Halmágyi Sándor, Papp János és Sinkovics Vitai András színművészeknek.

E-mail: genesis@dunaweb.hu
Web: www.gladiator.at






Min. felbontás: 1024 x 768 | Design: Civertan Bt.
MAGYAR LIMES SZÖVETSÉG | LIMES TÖRTÉNET
TÉRKÉP | LEXIKON | KÉPTÁR | TELEPÜLÉSEK:  [1]  [2]
PANNONIA BELSŐ TELEPÜLÉSEI | MÚZEUMOK | EGYESÜLETEK
PROGRAMOK | HÍREK, AKTUALÍTÁSOK | ÍRJON NEKÜNK!